2 λεπτά ανάγνωσης

Η συμβολική σκέψη vs της ορθολογικά καθοδηγούμενης σκέψης

Σωτήρης Χτούρης

Η Ελλάδα και η Ευρώπη έχει μπροστά της έναν ορίζοντα μια γενιάς Τούρκων πολιτών που έχουν καθοριστεί από αυτό τον συμβολικό τρόπο σκέψης και με την οποία γενιά θα πρέπει να βρει τρόπους συνομιλίας αν όχι και συνεργασίας.

Ο πολιτικός ηγέτης που πήρε την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αφηγήθηκε δημόσια ότι ως μικρό παιδί έξω από την Αγία Σοφία είχε ένα όνειρο. Αποφάσισε να κάνει αυτό το επιβλητικό οικοδόμημα, μέρος της λατρείας και της πίστης του σε μια ιερή εξωτερική δύναμη. Όταν βρέθηκε στην θέση που μπορούσε να πάρει αυτή την απόφαση, ακολούθησε αυτή την σκέψη και αυτόν τον ”ιερό” νόμο. Το αφήγημα αυτό δεν είναι απλά μια ιστορία ανάμεσα σε άλλες, αλλά μια εξήγηση για πολλά γεγονότα στον κόσμο μας. Μια εξήγηση που δεν μπορεί να υπερκαλυφθεί από άλλες ερμηνείες και γεγονότα. Η εικόνα του επιβλητικού μνημείου μας οδηγεί εύκολα στην ταύτιση του ”θείου” και του υπερφυσικού στοιχείου μαζί του, αλλά και στην παράθεση του μνημείου δίπλα στον κρυφό ή φανερό ”ιερό κανόνα” που ακολουθούμε οι ίδιοι και η κοινότητα μας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-semvolike-skepse-vs-tes-ortholoyika-kathodeyoemenes-skepses_gr_5f1ecdc1c5b69fd4730f5a28

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.