Λυπούμαστε, οι εγγραφές έχουν λήξει.

  • Ημερομηνία: 10/5/2024 18:00 - 15/6/2024 21:00
  • Τοποθεσία Κυψέλη, Αθήνας 113 61, Ελλάδα (Χάρτης)

Περιγραφή

Ο φορέας Κοιν.Σεπ “Δημιουργία” απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής ατομικά και σε συλλογικότητες, εικαστικούς, φωτογράφους, περφόρμερ, θεατρολόγους, περιπατητικούς καλλιτέχνες, ερευνητές/τριες, διαχειριστές/στριες δράσεων τέχνης και πολιτισμού, λογοτέχνες και εκπαιδευτικούς, με θέμα τον Κοινωνικό δεσμό και την παθολογία του και της ανίχνευσης των συσχετίσεών του στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον.


Περιγραφή

Η προτεινόμενη δράση έχει ερευνητικό χαρακτήρα, ο οποίος εστιάζει στην ανάδειξη της δημιουργικής και αλληλέγγυας δύναμης αλλά και της παθολογίας του κοινωνικού δεσμού, όπως αυτός εγκαθίσταται και ξεδιπλώνεται στα διάφορα πεδία της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας στην καθημερινότητα, διαχρονικά αλλά και αναπαραστατικά.

Η δράση θέλει να ασχοληθεί ειδικά με τον στενό δεσμό της μητρότητας, της πατρότητας, του έρωτα, της φιλίας κάθε μορφής καθώς και πως ο δεσμός ξεδιπλώνεται μέσα από τις ρευστές ταυτότητες της σύγχρονης κοινωνικής εποχής, αλλά και στη διαχρονία των μετασχηματισμών του ανάμεσα σε γενιές και κοινωνικά φύλα.


Θεωρητικό υπόβαθρο

Ο δεσμός μας συνοδεύει από τη στιγμή που γεννιόμαστε, τη στιγμή που αγαπάμε, και ο οποίος ωριμάζει και εδραιώνεται μέσα μας τη στιγμή που νιώθουμε ικανοί να κρίνουμε και να επιλέγουμε. Διαμορφώνει την καθημερινότητα και τη ζωή μας, ακόμα και όταν νομίζουμε ότι τον ξεπεράσαμε ή τον λύσαμε , ακόμα κι όταν τον αγνοούμε, τον απωθούμε ή τον αρνιόμαστε. Αυτός ο δεσμός δεν είναι κάτι που ελέγχουμε, αλλά κάτι που μας ανήκει πλήρως. Ωστόσο, δεν είναι ταυτόσημος με εμάς. Είναι σαν ένα παιδί που αποκτάμε, γεννιέται και πεθαίνει, επειδή το θέλει η δύναμη εκείνη, ανεξάρτητα από τη δική μας βούληση που του έδωσε υπόσταση και πνοή και τον διατηρεί διαχρονικά ζωντανό. Πρόκειται για μια ξεχωριστή οντότητα με αυτονομία την οποία ο κοινωνιολόγος Σωτήρης Χτούρης ονόμασε «Δυότητα» (2010).


Τόπος διοργάνωσης

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (μεταξύ Μαΐου και Ιούνιου του 2024) στον πολυχώρο Εκστάν (Πατησίων και Καυταντζόγλου 5, Κυψέλη Αθήνας, 11144) και στην BlackWall Gallery (Φωκίωνος Νέγρη 55, Αθήνα, 11361).

Επίσης, θα προγραμματιστούν συνοδευτικές δράσεις σε δημόσιους χώρους - πεζόδρομους, πάρκα της περιοχής ανάλογα με τις προτάσεις που θα κατατεθούν και τη διαθεσιμότητα των χώρων από τις αρμόδιες αρχές.

 

Προδιαγραφές έργων

Στην έκθεση γίνονται δεκτά πρωτότυπα έργα τέχνης οποιουδήποτε ύφους και εικαστικής επεξεργασίας, παραστατικά ή μη, εξπρεσιονισμού, συμβολισμού, αφαίρεσης ή οποιαδήποτε άλλη επιλογή (μουσικά έργα, θεατρικά μονόπρακτα, θεωρητικά/λογοτεχνικά κείμενα-ποιήματα, φωτογραφίες, χειροποίητες κατασκευές κ.α.) τα οποία μπορούν να συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί ιδανικό ο/η δημιουργός τους με το θέμα.

Επιπρόσθετα:

•           Τα έργα σε καμβά πρέπει να είναι τελαρωμένα, τα έργα σε χαρτί (κείμενα-ποίηση, σχέδια) πρέπει να είναι τυπωμένα σε σκληρό χαρτόνι (για ανάρτηση σε τοίχο).

•           Η μέγιστη διάσταση κάθε αναρτώμενου έργου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 60 εκατοστά: για τα έργα σε καμβά η μέγιστη διάσταση αφορά το τελάρο, και για κορνιζωμένα έργα η τελική διάσταση της κορνίζας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 90 εκατοστά).

•           Το μέγιστο βάρος κάθε αναρτώμενου έργου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6 κιλά.

•           Το μέγιστο βάρος κάθε γλυπτού έργου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8 κιλά.

•           Για εγκαταστάσεις προτείνεται η δημιουργία έργων τέχνης από υλικά ανθεκτικά και με μέγιστη διάμετρο τα 2,5 μέτρα αποτελούμενα το μέγιστο από 5 τμήματα.

•           Αν πρόκειται για βίντεο οι αποδεκτές προδιαγραφές είναι η υψηλή ανάλυση εγγραφής (ΗD).

•           Θεωρητικά κείμενα έως 1500 λέξεις.

 

Συνοδευτικές δράσεις-ημερίδες

Κατά τη διάρκεια της δράσης προγραμματίζονται ημερήσιες διαλέξεις και κοινοτικά workshops από τους συμμετέχοντες/ουσες καλλιτέχνες/ιδες και θεωρητικούς. Οι συμμετέχοντες/ουσες που θα εκδηλώσουν το παράλληλο ενδιαφέρον τους για τις συνοδευτικές δράσεις, προτείνεται να αναλάβουν τον επί τόπου συντονισμό των ομάδων συμμετοχής με τη διοργάνωση ωριαίων συναντήσεων ή εργαστηρίων προβληματισμού, διερεύνησης και εμπλουτισμού του θέματος.

Ενδεικτικά, οι θεωρητικές προσεγγίσεις θα περιλαμβάνουν αποσπάσματα από δοκίμια ανάγνωσης του Μ. Μπούμπερ (για τη δυότητα και τον κοινωνικό δεσμό) καθώς και κείμενα του Αριστοτέλη, του Καρατενούτο για τον έρωτα τη φιλία, τη μητρότητα. τον ανθρώπινο δεσμό. Η προσέγγιση αναφέρεται στον βαθύ, προσωπικό, πάντα ιδιαίτερο και μοναδικό, συνειδητό ή και κάποτε μη συνειδητοποιημένο δεσμό, που έχουμε όλοι νιώσει και ο οποίος συνιστά μια σχέση μας με ένα άλλο ανθρώπινο ον.

 

Διαδικασία συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους (είτε για το εικαστικό μέρος είτε για το θεωρητικό) έως την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2024 στέλνοντας e-mail στο: info@demouergia.com επιλέγοντας θέμα αποστολής: Ενδιαφέρον συμμετοχής, «Δυότητα-κοινωνικός δεσμός». 

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα που θα αποσταλεί προς τον φορέα διοργάνωσης είναι απαραίτητο να προστεθεί μία φωτογραφία του έργου (εάν υπάρχει), ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα (έως 200 λέξεις) του συμμετέχοντα καθώς και μια σύντομη περιγραφή της συνάφειας του έργου με το θέμα.


* Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτημάτων υπερβεί τα 50, θα γίνει επιλογή των συμμετοχών από την καλλιτεχνική και ερευνητική επιτροπή του φορέα “Κοιν.Σεπ Δημιουργία” με βάση το κριτήριο του βαθμού συνάφειας με το προτεινόμενο θέμα.


Κόστος συμμετοχής

Η συμμετοχή στη δράση και στον εκτυπωμένο και ηλεκτρονικό κατάλογο της δράσης που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση είναι 50 ευρώ (ανά συμμετοχή) και καταβάλλεται με την αποδοχή της συμμετοχής στη δράση.

 

Αποδοχή συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα ενημερωθούν για την αποδοχή της συμμετοχής τους καθώς και με όλες τις υπόλοιπες πληροφορίες για τα επόμενα βήματα, μέσω σχετικού e-mail, έως το Σάββατο 30.03.2024. 

Με την αποδοχή θα πρέπει οπωσδήποτε να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους με την υπογραφή του ειδικού ψηφιακού έντυπου που θα τους αποσταλεί συννημένα.

 

Συντελεστές διοργάνωσης:

Δρ. Σωτήρης Χτούρης, Δρ. Στέλλα Καλογεροπούλου (θεωρητική ιδέα – και κύριοι συντονιστές της δράσης),

Δρ. Γιάννης Ζιώγας - Εικαστικός - Καθηγητής Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ΠΔΜ (Περιπατητική Τέχνη).

Δέσποινα Κωστελίδου (συντονίστρια - Τμήμα διοργάνωσης, γενικής επιμέλειας και επικοινωνίας),

Δρ. Άννα Μιχέλη, Σοφία Κυριάκου (επιμέλεια εικαστικής έκθεσης - Τμήμα εικαστικών εκθέσεων),

Μιλτιάδης Χτούρης (συντονιστής - Τμήμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων παιδαγωγικής εμψύχωσης).


Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε: